Viziunea PDL pentru Romania

Context

Romania a traversat, in ultimii ani, o zona a turbulentelor economice, politice si sociale. In 2012, o profunda criza politica s-a suprapus peste criza financiara si economica, slabind increderea cetatenilor in clasa politica si intr-o evolutie pozitiva pentru Romania.

PDL a guvernat tara intr-o perioada critica si facut ceea ce era necesar pentru a atenua efectele crizei si a crea premisele insanatosirii economice. In paralel, PDL si-a asumat misiunea modernizarii statului prin reforme in principalele sectoare ale vietii publice si ale economiei.

La alegerile din decembrie 2012, PDL a platit pretul politic al unor decizii dure, dar necesare, pe care le-a explicat poate prea putin. Noul guvern USL, venit pe un puternic val de sustinere populara, risca sa ii dezamageasca insa profund pe romani.

In cele sapte luni de dinaintea alegerilor, cabinetul condus de Victor Ponta a abandonat prioritatile Romaniei, pentru a servi interesele electorale si de partid. Rezultatele se vad: perspectiva de crestere economic ape 2012 a fost revizuita in scadere, administratia a asistat neputincioasa la un blocaj total in privinta fondurilor europene, aderarea la Schengen este mai incerta ca niciodata. In plan extern, derapajele USL din vara anului 2012 au umbrit credibilitatea Romaniei: la mai bine de 20 de ani de la caderea regimului comunist, statul de drept si domnia legii au fost din nou puse sub semnul intrebarii.

Romanii si-au pus sperantele de mai bine in USL, insa realitatea de dupa campania electorala seamana cu un dus rece. Primul ministru a confirmat, la inceputul acestui an, ca Romania nu-si permite sa renunte la politica de austeritate. Totodata, strategia guvernului USL pentru a reporni motoarele economiei ramane inca o mare necunoscuta.

Viziunea PDL pentru Romania

Partidul Democrat Liberal va face o opozitie puternica si serioasa, aparand in continuare statul de drept, Romania europeana, independenta justitiei si responsabilitatea bugetara. PDL nu va ezita sa spuna adevarul despre USL si sa atraga atentia ori de cate ori actuala putere se va abate de la promisiunile pe care le-a facut romanilor in campania electorala si pe vremea cand era in opozitie.

PDL vrea ca Romania sa fie tara in care cetatenii ei isi doresc sa traiasca: o tara moderna, puternica si competitiva. O tara in care legea este respectata, in care munca si performanta sunt incurajate, o tara in care fiecare sa se poata dezvolta prin propriile forte. Pentru aceasta, ne vom face datoria de a sprijini proiectele care indreapta Romania cu fata catre viitor si de a sanctiona derapajele si deciziile incorecte.

Partidul Democrat Liberal crede in viitorul european al Romaniei. Apropierea de Europa – prin respectarea valorilor si principiilor europene, dar si prin cresterea nivelului de trai – ramane un obiectiv pe care il sprijinim.

PDL ramane fidel obiectivelor de modernizare a statului si de asigurare a bunastarii romanilor. Reformele profunde sunt fundamentul pe care putem construi Romania viitorului. Revenirea din criza, cresterea economica si dezvoltarea durabila sunt posibile doar daca Romania isi continua drumul modernizarii.

Reforma educatiei initiata de PDL a creat premisele pentru ca invatamantul romanesc sa devina performant si sa produca efecte benefice asupra mediului economic. PDL va apara Legea Educatiei Nationale de interesele politice ale actualei puteri care risca sa altereze procesul de reformare a invatamantului. Doar asa le putem oferi o sansa reala tinerilor din Romania.

Pentru sistemul public de sanatate din Romania, nu exista o alta cale catre eficienta decat o reforma graduala, dar profunda. PDL sustine reforma in sistemul sanitar care  are potentialul de a imbunatati substantial calitatea serviciilor medicale.

Nu putem vorbi despre modernizarea statului fara reformarea administratiei publice. PDL a promovat cadrul legislativ al descentralizarii administratiei, cu scopul de a o face mai eficienta si mai pregatita sa raspunda nevoilor comunitatilor locale. PDL sustine in continuare ca descentralizarea trebuie consolidata, in perspectiva crearii unui stat modern, iar regionalizarea este obligatorie în 2013.

PDL ramane consecvent in sustinerea reformei constitutionale, care sa clarifice raporturile dintre puterile statului, sa restructureze Parlamentul conform vointei exprimate de romani la referendumul din 2009 si sa stabileasca mecanismele de deblocare a crizelor politice.

Totodata, PDL isi mentine angajamentul ferm de a sustine independenta justitiei si de a eficientiza lupta impotriva coruptiei.

PDL considera ca Romania are in continuare nevoie de o strategie pentru refacerea credibilitatii externe, grav afectata in urma actiunilor abuzive prin care USL a incercat demiterea Presedintelui. Romania trebuie sa isi reia locul pe care il merita in familia democratiilor europene.

In plan economic, PDL considera ca Guvernul trebuie sa conserve stabilitatatea macroeconomica atinsa cu sacrificii din partea romanilor si sa indrepte toate eforturile catre crearea de noi locuri de munca. Accelerarea procesului de absorbtie a fondurilor europene si sprijinirea inteprinderilor mici si mijlocii trebuie sa fie prioritati ale Guvernului Romaniei.

PDL ramane conectat la nevoile si sperantele romanilor si isi propune sa fie o voce puternica si rationala in opozitie, o sursa a solutiilor si a proiectelor de interes national.